Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

YÖREX 12’nci kez kapılarını ziyaretçilerine açıyor

Haberi Paylaş Bu yıl

Bu yıl 12’ncisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, 2-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Fuara girişlerin ücretsiz olacağını aktaran ATB Başkanı Ali Çandır, “Tüm hemşerilerimizi, gençlerimizi ve özellikle çocuklarımızı, memleket hasreti çekenleri, kentimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi kadim Anadolu’muzun dört bir yanını bir çatı altında tüm değerleriyle görme fırsatı yakalamak için 2-5 Kasım tarihleri arasında 10.00-20.30 saatleri arasında ANFAŞ Fuar alanındaki 12. YÖREX’e bekliyoruz” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle 2-5 Kasım tarihleri arasında bu yıl 12’ncisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in basın toplantısı, ATB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. ATB Başkanı Ali Çandır, 2010 yılında ilkini gerçekleştirdikleri fuarın ülkenin kadim geçmişini, medeniyetler harmanını en iyi anlatan ve yaşatan yöresel ürünleri bir araya getirdiğine dikkat çekti.

“Tüm Anadolu’muzu her yöresiyle gezdik”

“Bu görüşe uygun olarak aradan geçen süre içerisinde tüm Anadolu’muzu her yöresiyle gezdik” diyerek sözlerini sürdüren Çandır, “İnsanlarımızla yöresel ürünler, coğrafi işaretler, tescilli ürünler ticareti, kültürel bağları ve hikayeleri konularında sayısız toplantılar ve görüşmeler yaptık. Bu etkinliklerde özellikle Türk Patent Kurumu, Türk Standartlar Enstitüsü ve benzeri kurumlardaki uzmanlarımızdan sürekli destek aldık. Aynı zamanda başta AB, Origin ve INAO (Ulusal Menşe İsimleri Enstitüsü) gibi merkezler olmak üzere uluslararası kurumlardan uzmanların katılımıyla bölgesel, ulusal ve uluslararası seminerler düzenledik. Böylece Yöresel Ürünler Projemiz; YÖREX Fuarı’nın yanı sıra onu destekleyen, sürekliliğini sağlayan ve ülkemiz genelinde yaygınlığını artıran eğitim ve farkındalık artırıcı etkinliklerle kapsanmış oldu. Halen de bu tür faaliyetlerimiz devam etmektedir. Türk misafirperverliğinin muhteşem örneklerini hem bizler yaşadık hem de etkinliklerimize katkı sunan yerli ve yabancı misafirler yaşadı. Gittiğimiz her yerde büyük ilgi ve yakınlık gördük. Özetle, ülkemizin her köşesi ile bir kez daha gurur duyduk” ifadelerini kullandı.

“Katma değeri en yüksek ürünler arasında coğrafi işaretli ürünler bulunmaktadır”

Tüm bu çalışmaların katkısıyla 15 yıllık dönemde ülkedeki Cİ tescilli ürün sayısının 109’dan bin 481’e ulaştıklarını belirten Çandır, “Güncel olarak 605 adet ürünümüzde başvuru aşamasında yer alıyor. Oda ve Borsalarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerden bir bu kadar ürün içinde çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Diğer taraftan YÖREX başladığında AB’de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu. Günümüzde TOBB’un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz ise başvuru, yani inceleme aşamasındadır. Avrupa Birliği’ndeki toplam 3 bin 561 adet coğrafi işaretli ürünün ticari değeri 75 milyar euro’ya yaklaşmaktadır. Bunun yüzde 32’sine denk gelen yaklaşık 23 milyar euro’luk bölümü tarım ve gıda ürünüdür. Bu değer her geçen gün artmaktadır. Yani katma değeri en yüksek ürünler arasında coğrafi işaretli ürünler bulunmaktadır. Dolayısıyla bizleri hem yurt içinde hem de uluslararası düzeyde ciddi bir potansiyel beklemektedir” diye konuştu.

“11 fuarımıza 4 bine yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçi katılmıştır”

Çandır, 2010 yılında 4 bin 500 metrekareyle başladıkları YÖREX alanının, yıllar içinde sürekli artarak bugün 10 bin metrekareyi aştığına dikkati çekerek, “11 fuarımıza 4 bine yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçi katılmıştır. Toplam 81 il ve KKTC’nin yöresel ürünleri sergilenmiş ve tanıtılmıştır. Yıl içerisinde ve YÖREX Fuarları döneminde Oda/Borsalara, kalkınma ajansları ve diğer kurumlara; yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerin önemine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. Yöresel ürün üreticilerinin; YÖREX sırasında ve sonrasında ulusal ve uluslararası zincir marketler ve oteller ile yüz yüze ticari bağlantı kurmaları sağlanmıştır. Üreticilere markalaşma, e-ticaret ve kooperatifleşme eğitimleri verilmiştir. Oda/Borsalara, belediyelere ve kalkınma ajanslarına coğrafi işaret konusunda ücretsiz danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunulmuştur. Antalya’da oda/borsalar ve yerel yönetimlerle gerçekleştirilen Cİ Çalışma Grubu ile 14 adet coğrafi işaret kentimize kazandırılmıştır. TOBB ile konuyla ilgili bakanlıklar ve TÜRKPATENT düzeyinde lobi faaliyetleri yapılarak, coğrafi işaretlerle ilgili ihtiyaçlar sunulmuştur” dedi.

“Yöresel ürünlerin kendine ve yöresine has bir değeri, bir ruhu, bir özü, bir kimliği vardır”

Çandır, yöresel ürünler yalnızca, özel bir damak tadı ve sağlıklı beslenme çeşidi ya da benzersiz bir kullanım ürünü olmadığını aktararak şunları söyledi:

“Yöresinin tarihi ayrıcalıklarını, uygarlık birikimini ve sosyal zenginliğini anlatan hikayelere sahip ürünler. Yani yöresel ürünlerin kendine ve yöresine has bir değeri, bir ruhu, bir özü, bir kimliği vardır. Yöresel ürünlerin bu özelliği sadece Anadolu’muz için değil dünyadaki tüm yöresel ürünler için geçerlidir. Onun için yöresel ürünler odaklı turizm hatları her yerde büyük ilgi görmekte, ciddi katma değer oluşturmakta ve çok boyutlu faydalar sağlamaktadır. Bizim dünyadan farkımız, sahip olduğumuz toprakların 12 bin yıllık kadim medeniyetler harmanı olmasıdır. Yöresel ürünlerimizin hem çeşit bakımından hem de sahip oldukları hikayeleri bakımından benzersiz bir derinliğe ve zenginliğe sahip olmasıdır. Bu toprakların evlatları olarak bize düşen en önemli görevlerden biri de bu ürünlerimizi hakkı ve hukukuyla dünyaya ulaştırmaktır diye düşünmekteyim.

Tüm hemşehrilerimizi, gençlerimizi ve özellikle çocuklarımızı, memleket hasreti çekenleri, kentimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi kadim Anadolu’muzun dört bir yanını bir çatı altında tüm değerleriyle görme fırsatı yakalamak için 2-5 Kasım tarihleri arasında 10.00-20.30 saatleri arasında ANFAŞ Fuar alanındaki 12.YÖREX’e bekliyoruz. Fuara girişler ücretsizdir.”

“Sürekli kendini geliştiren bir fuarımız”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar da, YÖREX’te paydaşlardan birisi olduklarını ve ATB’yi bu anlamda desteklediklerini söyledi. Fuarın Antalya için önemine değinen Bahar, fuarcılığın bilimsel ele alınması gereken bir konu olduğuna söyledi. YÖREX’in sadece yöresel ürünlerin getirildiği bir fuar olmadığını aktaran Bahar, “Sürekli kendini geliştiren bir fuarımız. Aynı zamanda YÖREX, TOBB’un Türkiye’nin tüm illerindeki oda başkanlarının geldiği bir temaşayı da ifade ediyor. Ülkemizin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine sosyolojik ve ekonomik olarak bir etkileşim içerisinde olmasını da sağlamış oluyor. Burada olan bir olay, Diyarbakır, Edirne, Samsun ve Urfa’ya da gidebiliyor ve gelebiliyor. Ülkemizin birleşmesi adına YÖREX’i önemli buluyoruz” diye konuştu.