Mimarlar Odası Antalya Şubesi yönetiminden yapılan açıklamada, Antalya’nın daha iyi tanıtılması, turizmin 12 aya yayılması, deniz, kum, güneş ve doğal güzellikler yanında kültür turizminin geliştirilmesi açısından Kaleiçi’nin UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alınmasının zorunluluk olduğu belirtildi. Kaleiçi’nin miras listesine alınmasının kent kimliğinin geliştirilmesi yönünden de oldukça önemli olduğu ifade edilen açıklamada, “Bu bağlamda; Antalya Kaleiçi bölgesinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olması ve alınması için çeşitli adımların atılması gerekmektedir. Bu sürecin başlatılması ve başarıya ulaşması için yapılabilecek bazı önemli adımları daha önce Antalya halkı ve kamuoyuyla paylaşmıştık. Geçen dönemlerde UNESCO ile ilgili yapılan başvurular bu adımların atılmaması nedeniyle başarısızlığa uğramıştır” denildi.
130 DOYMUŞ YAPI BELİRLENDİ
Bu adımların en önemlisi olarak doymuş yapılara dikkat çekilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
“Kaleiçi’nde 1992 onaylı plana göre uygulamalar yürütülürken 2016 yılında Büyükşehir Belediyesince bu tarihten sonra biriken sorunları çözmek amacıyla koruma amaçlı imar planının revizyon çalışmalarının başlatılması ve gerekli bütün prosedür tamamlanarak 2018 yılında bitirilmesidir. Ancak Büyükşehir Belediyesince, o tarihten bu yana bu adımların en önemlisi olduğunu belirttiğimiz bu revizyon planın uygulanması ile ilgili yeterli çalışma yapılmamıştır. Her ne kadar Muratpaşa Belediyesi’nce Kaleiçi’nin tanıtımının geliştirilmesi ve kültürel zenginliğinin uluslararası alana taşınması ile ilgili önemli etkinlikler yapılmış ise de bu çalışmalar da Kaleiçi’nin Kültür Mirası Listesine alınması açısından yapılması gerekenlere bakıldığında, yeterli önem sahip değildir. Revizyon planının eski plandan en önemli farklılıklarından birisi Kaleiçi’ndeki doymuş yapı statüsündeki yapılarla ilgili olandır. Eski planda doymuş yapı statüsünde gösterilen ve boya badana gibi basit onarım dışındaki uygulamalar ile fonksiyon değişikliğine izin verilmeyen ekonomik ömrünü tamamlayacak yapı olarak gösterilen yaklaşık 130 adet yapı yeniden irdelenmiştir. Bu yapılardan yüksek katlı dokuya aykırı olan 18 adet yapıda doymuş parsel kararı devam ettirilmiştir. 18 adet yapı dışındaki diğer yapılar ise tadilat projeleri ile dokuya uygun hale getirilerek onarılabilme, bulunduğu bölgeye göre ticaret vb. kullanımlara yönelik esaslı onarıma konu edilebilen yapılar olarak gruplandırılarak plan kararları oluşturulmuştur. Özetle mevcut yapı stokunun onarılarak kullanılabilmesine olanak sağlanmıştır. 130 yapıdan doymuş yapı statüsünde kalan 18 yapı dışında yaklaşık 110 yapı projelendirilerek Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanması durumunda doymuş yapı statüsünden yasal yapı statüsüne geçebilecektir.”
KALEİÇİ İÇİN YAŞAMSAL ÖNEME SAHİP
Kaleiçi’nde doymuş yapı statüsünde yapısı bulunan Kaleiçililere çağrı ve uyarı yaptıklarını açıklayan Mimarlar Odası Antalya Şubesi yönetimi, “Revizyon planı incelediklerinde yapıları doymuş yapı statüsü değişmeyen 18 yapı dışında kalıyor ise yapılarını doymuş yapı statüsünden yasal yapı statüsüne bir an önce geçirmelidirler. Bu bağlamda yapıları üzerinde yıllardır süren belirsizlik de ortadan kalkacaktır. Kaleiçi’nin UNESCO Kültür Miras Listesine alınabilmesi için Kültür Turizm Bakanlığı’nın çalışma başlatmış olduğu ve Antalya Valiliği’nce Hadrianus Kapısı’nın temizlenmesi ve onarımının başladığı bir ortamda doymuş yapı sahiplerinin de yapıları ile ilgili gerekli işlemlere başlamaları Kaleiçi için yaşamsal önem taşımaktadır. Bu kişiler bir yandan yapılarını yasallaştırırken diğer yandan Kaleiçi’nin UNESCO Kültür Miras Listesine alınmasına ve kent kimliğinin gelişmesine önemli katkılar koymuş olacaklardır” diye seslendi.
Kaynak: DHA